Zdravé jídlo na zimní období? Zařaďte do dětského jídelníčku červenou řepu
V zimním období, kdy jsou naše chutě nastartovány na nezdravé a tučné potraviny, je těžké zařadit do jídelníčku zdravé jídlo. A u dětí to platí dvojnásob. My vám ale dnes přinášíme recept na polévku s červenou řepou, které vašim ratolestím dodá potřebné vitamíny.
Zdravotní přínosy červené řepy
Červená řepa je vynikajícím zdrojem minerálů a vitamínů. Obsahuje křemík, kterému vděčíme za pevné kosti, a krásné nehty a vlasy. Dále vápník, hořčík, železo a také zinek. Důležitou potravinou je především pro těhotné a kojící ženy, jelikož je plná vitamínu C, B1, B2, B6 a E, a kyseliny listové.
Antokyany a betanin v řepě působí proti kornatění cév a podporuje činnost jater a žlučníku.
Léčivé látky v řepě podporují vylučování vody a kyselin z těla, detoxikují organismus, odstraňují zácpu, podporují tvorbu červených krvinek, zažívací systém (především přeměnu bílkovin) a růst buněk.
Jak na boršč s červenou řepou
Na polévku budete potřebovat (5 porcí):
- 500 g hovězího masa
- 3 vařené červené řepy
- 1 mrkev
- 2 velké brambory
- bobkový list
- bylinkovou sůl
- 4 kuličky nového koření
- zakysanou smetanu
Maso zalijeme dostatečným množstvím vody (cca 2 l), přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Vývar necháme táhnout asi dvě hodiny, během toho sbíráme z hladiny vzniklou pěnu. Zeleninu nakrájíme na kostičky a restujeme na troše oleje. Z vývaru vyjmeme maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru. Přidáme pokrájenou a restovanou zeleninu a na kostičky pokrájenou červenou řepu. Vaříme ještě 15 minut, dochutíme solí a pepřem. Podáváme se zakysanou smetanou.
Boršč je hustou polévkou s nasládlou chutí, kterou si jistě zamilují i děti. Pokud přidáte více zeleniny, může tato polévka sloužit jako hlavní chod. V případě, jsou-li vaši strávníci ještě batolata, vynechejte maso a vyzkoušejte vegetariánskou verzi.
Boršč je výbornou a zdravou polévkou, která se hodí především v tomto zimním období.