Recept: skvělé jarní pomazánky

Teplejší počasí volá po změně jídelníčku. Taky už vás asi omrzely těžké večeře a hledáte inspiraci na nové odlehčené verze? Vyzkoušejte proto tyto lehké jarní pomazánky, které zaručeně potěší každého mlsálka.

Pomazánka z ředkviček a vajíček

Na pomazánku budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 1 cibuli
  • 300 g ředkviček
  • 130 g terminovaného sýra (například lučiny)
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 hrst petrželky

Postup:

Vejce uvařte natvrdo. Ředkvičky omyjte, očistěte a nastrouhejte na hrubo. Odstraňte přebytečnou vodu a smíchejte s lučinou, jogurtem a najemno nakrájenou cibulkou. Uvařené vajíčko nakrájejte na kostičky a spolu s petrželkou přidejte do směsi. Pomazánku důkladně promíchejte, popřípadě dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat.

Mrkvová pomazánka

Na mrkvovou pomazánku budete potřebovat:
  • 100 g mrkve
  • 125 g lučiny
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř
Postup:

Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme zakysanou smetanu, lučinu, trochu soli a promícháme. Následně dochutíme pepřem a důkladně promícháme. Můžeme podávat s čerstvým chlebem.

Vyzkoušejte pomazánku z mrkve.

Pomazánka z červené řepy

Na řepovou pomazánku budete potřebovat:
  • 250 g uvařené a oloupané červené řepy
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Postup:

Červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme rozmačkaný česnek, bílí jogurt a majonézu. Promícháme a dochutíme solí a pepřem. Naposledy zamícháme a podáváme.

Tvarohová pomazánka

Na tvarohovou pomazánku budete potřebovat:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 1 červenou papriku
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
Postup:

Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Následně ho smícháme s tvarohem, na jemno nakrájenou paprikou a mletou paprikou. Dochutíme solí a můžeme podávat.

Tyto vynikající pomazánky můžete podávat po celý den. Přejeme dobrou chuť!