Uvařte si krémovou zeleninovou polévku

I když děti často polévku odmítají, v těchto chladnějších a sychravých dnech ji odmítne málokdo. Vsaďte na sezónní zeleninu a uvařte vaší rodině výživnou krémovou zeleninovou polévku. Inspirujte se, nebo vyzkoušejte naše recepty.

Krémová česnečka

Na krémovou česnečku budete potřebovat (4 porce):
  • 2 lžíce másla
  • malou cibuly
  • 4 stroužky česneku
  • 2 menší brambory
  • 300 ml vývaru
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř

Cibuly nakrájejte nadrobno, 3 stroužky česneku na plátky. Jeden stroužek si ponechte až na úplný závěr. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Na másle opečte malou cibuli dosklovata, následně přidejte nakrájený česnek a smažte ještě asi minutu. Poté přidejte brambory, zalijte vývarem a mlékem. Vařte do změknutí brambor, a poté rozmixujte. Nakonec osolte, opepřete a přidejte 100 ml smetany ke šlehání. Poté ještě chvíli povařte, vmíchejte 1 drcený stroužek česneku a polévku vypněte. Při servírování můžete ozdobit rukolou a parmazánem.

Dýňová polévka

Na dýňovou polévku budete potřebovat (6 porcí):
  • 1 kg dýně Hokkaidó
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 15 ml citrónové šťávy
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř

Cibulku nakrájíme na jemno a spolu s rozmačkaným česnekem osmažíme na máslo dosklovata. Dýni omyjeme a zbavíme ji semínek. Slupka se nemusí loupat, a tak ji celou nakrájíme na menší kostky. K cibuli a česneku přidáme dýni a chvilku opékáme. Poté přilijeme horký vývar spolu s citrónovou šťávou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi půl hodinu, nebo do změknutí dýně. Polévku poté sundáme ze sporáku, vyndáme bobkové listy a rozmixujeme tyčovým mixérem.

S dýní ani česnekem nešlápnete vedle. Vyzkoušejte jednu z těchto polévek, kterou si jistě zamiluje celá vaše rodina.