Proč je důležitý dostatečný přísun jódu během těhotenství?

Zdraví těhotné maminky je důležité pro správný vývoj plodu a pro její celkovou zdravotní pohodu. Jód, vzácný a pro lidské tělo nepostradatelný prvek, je zvláště důležitý pro těhotné ženy. Proč byste si jeho dostatečný přísun měli hlídat před i během těhotenství?

Jód a štítná žláza

Jód je prvkem, který v lidském organismu zajišťuje správné funkce štítné žlázy. Z něho štítná žláza vytváří hormony, které se podílejí na správném růstu, funkci, ale také existenci buněk. Není-li ho v naší stravě dostatek, štítná žláza nepracuje tak, jak by měla. Podobná situace nastává, máme-li v těle jódu naopak nadbytek. Pokud štítná žláza nepracuje tak, jak by měla, dochází k mnoha zdravotním problémům.

Příznaky nedostatku jódu

To, že vašemu tělu chybí jód, můžete poznat z méně vážných příznaků. Jde například o časté pocity únavy, snížení vaší imunity a pocitům nervozity. Projevit se nedostatečná funkce štítné žlázy může také přibíráním na váze (většinu tvoří zadržovaná voda), na pleti, která je suchá a bez života. Trpět můžete také pocitem studených končetin a zhoršenými kognitivními schopnostmi.  Vážnější nedostatek jódu se projevuje vznikem strumy (zvětšení štítné žlázy), poruchami reprodukčního systému a u dětí i retardací somatického vývoje.

Proč je důležitý dostatečný přísun jódu během těhotenství?

Jód a těhotenství

Dostatečný přísun jódu je však podstatný především u těhotných žen, jelikož hormony produkované štítnou žlázou ovlivňují správný vývoj lidského organismu. Jejich vliv se týká vývoje pohybové soustavy, mozku a mají vliv i na inteligenci. Nedostatek jódu a poruchy funkce štítné žlázy mohou mít na svědomí potratovost, vrozené poruchy sluchu, kojeneckou úmrtnost či psychomotorickou retardaci. Nechte se před plánováním těhotenství vyšetřit, zda vaše štítná žláza funguje správně a během těhotenství si hlídejte dostatečný přísun jódu ve stravě. Většinou stačí vyšetření s pomocí krevních testů.

Přírodní zdroje jódu

A jak zařadit do stravy více jódu? Přirozeným zdrojem jódu je vše, co pochází z moře, tedy mořské ryby, plody moře, mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, ale také vejce. Dopřejte si také brokolici, květák, špenát a mrkev, z ovoce višně, maliny a rybíz. Zdrojem jódu může být i běžná kuchyňská sůl obohacená o jód.