Ghí, aneb přepuštěné máslo

Máslo je jednou ze základních potravin každé domácnosti. Používat se dá opravdu variabilně. Od studené až po teplou kuchyň. Právě ale tepelná úprava másla se nedoporučuje, jelikož dochází k pálení tuků a vznikají tak nezdravé látky. Skvělou variantou, která je mnohem zdravější a dá se použít jakkoliv beze strachu je právě ghí neboli přepuštěné máslo.

Proč zařadit do jídelníčku máslo

Máslo, ať už klasické, nebo přepuštěné, je skvělým zdrojem vitamínu A potřebného především pro správnou funkci zraku, sliznice, kostry, krvetvorby a tvorby vajíček a spermií. Tento vitamín stojí také za zvýšením aktivity imunitního systému a léčí aknózní pleť. S vitamín A se v másle nachází rovněž vitamín D, E (jeden z nejdůležitějších antioxidantů) a vitamín K potřebný ke správné srážlivosti krve. Také obsahuje kyselinu laurovou, která dokáže léčit infekční choroby, ničí bakterie a viry a působí trochu jako přírodní antibiotikum.

Pro teplou úpravu je mnohem lepší ghí.

Jaký je rozdíl mezi ghí a klasickým máslem

Zatímco klasické máslo se vytváří ztužením mléčného tuku, pro zpracování ghí se musí pracovat trochu déle. Proto je jeho pořizovací cena trošku vyšší. Ghí se vyrábí vařením klasického másla, které obsahuje minimálně 80% živočišného tuku. Máslo se rozehřívá asi 10-20 minut, dokud se nevytvoří na povrchu jemná průsvitná vrstva, která je potřebná odstranit a následně přecedit. Tím, že odstraníme všechny pevné mléčné části, se jeho bod kouře změní z cca 110 °C na 250°C. Proto je mnohem vhodnější pro tepelné zpracování.  Jeho trvanlivost je mnohem delší, než klasického másla.

Co říká ajurvéda

Podle ajurvédské medicíny je ghí skvělým zdrojem životní energie, která je potřebná pro silný imunitní systém a tělesnou a duševní pohodu. Přepuštěné máslo posiluje trávící oheň a podporuje vstřebávání živin.

Ghí je skvělé především proto, že je pročištěné a neobsahuje laktózu. Zároveň se dá použít pro zdravou tepelnou úpravu jídla.